Президентът на САЩ Джо Байдън нареди спиране на износа на втечнен природен

...
Президентът на САЩ Джо Байдън нареди спиране на износа на втечнен природен
Коментари Харесай

Байдън спря износа на природен газ по нови проекти за Европа

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън нареди прекъсване на износа на полутечен природен газ от нови планове в страната, базирайки се на евентуалния им принос за изменението на климата. Енергийните разноски в Европа скочиха, откакто доста от страните минаха от съветски газ към американски полутечен природен газ поради войната в Украйна, само че Байдън упорства, че континентът сега не се нуждае от спомагателни доставки.

 

Паузата ще разреши на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати да актуализира икономическите и екологичните насоки, които употребява при одобряването на нови лицензи за експорт, и ще продължи няколко месеца.

 

„ През този интервал ще разгледаме деликатно въздействието на износа на полутечен природен газ върху енергийните разноски, енергийната сигурност на Америка и нашата околна среда “, каза Байдън в изказване в петък. Президентът добави, че паузата „ вижда климатичната рецесия такава, каквато е: екзистенциалната опасност на нашето време “.

 

Според Белия дом почти половината от американския експорт на полутечен природен газ е отишъл в Европа през предходната година, а Съединени американски щати са надхвърлили годишните си цели за доставка в Европейски Съюз за последните две години. „ Днешното известие няма да повлияе на способността ни да продължим да доставяме полутечен природен газ на нашите съдружници в близко бъдеще “, съобщи Байдън.

 

Европа сега разчита главно на доставките на газ от Съединени американски щати. Германия, е „ в изключително сложна обстановка “, откакто се отхвърли от съветските доставки на газ, съобщи министърът на стопанската система Роберт Хабек пред депутатите в Бундестага предходната седмица. Преди налагането на глобите на Москва поради спора в Украйна Германия получаваше 40% от вноса си на газ от Русия. Замяната на това гориво с полутечен природен газ от Съединени американски щати, както и на сила от Норвегия и Холандия, докара до повишаване на цената, като немското държавно управление отпусна субсидии, с цел да попречи на най-големите си индустриални компании да изоставен страната.

 

Втечненият природен газ се транспортира на огромни танкери до съоръжения за регазификация, където се нагрява, с цел да се върне в газообразно положение. Германия пусна в употреба три такива офшорни завода от началото на 2022 година и възнамерява да отвори още три през идващите месеци. Съединени американски щати също по този начин построиха своята инфраструктура за експорт на полутечен природен газ, с цел да се оправят с повишеното търсене, в това число плана Calcasieu Pass 2 в Луизиана, който откакто бъде сертифициран, ще бъде най-големият експортен терминал в страната.

Пускането на оборудването Calcasieu Pass 2 обаче ще бъде спряно за неопределен срок от заповедта на Байдън. Тъй като половината от продукцията на терминала ще отиде в Германия, представител на вложителя на плана, Venture Global, съобщи пред Ройтерс, че паузата ще изпрати „ унищожителен сигнал към нашите съдружници, че към този момент не могат да разчитат на Съединени американски щати “.

 

Източници:  " Ройтерс ",  " Обективно "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР